Nappali bútorok a mai modern lakberendezésben

2014. március 19.

Lakberendező szemmel nézve a mai modern nappali tároló bútorok , egyfelől formailag  igen leegyszerűsödtek, másfelől pont az egyszerű geometriai formájuk miatt,  jól és könnyedén variálhatók, rendelhetők egymás mellé.

Nappali berendezésekor mindig szem előtt tartjuk az ökölszabályt: meg kell határoznunk , hogy a nappali melyik fala vagy falszakasza  legyen kiemelve, melyik falszakaszon kapjon helyett a nappali fókuszpontja. A kiemeltséget vagy a megkülönböztetettséget többféleképp jelölhetjük. Alkalmazhatunk más anyaghasználatot/természetes kövezést, mintás tapétát/ de alkalmazhatunk a kiemelt falszakaszon színes , a nappali egyéb berendezésétől eltérő színes nappali bútorokat.

Nagyanyáink idejében a ház , lakás központja / fókuszpontja/a cserépkályha vagy kemence volt , e köré gyűltek össze a család tagjai esténként.Idők változnak-szokások is változnak. Ma divat az egylégterű konyha-étkező-nappali, nincs minden házban olyan funkciójú cserépkályha, mint nagyanyáink idejében és ha van akkor is inkább csak vizuális élményt nyújtó kandalló. Megváltozott a helye és tárgya a ház, a lakás  központjának.

A  család  esténként már a nappaliban helyezkedik el, és sajnos tv-t néz.  A modern felfogás szerint tehát a nappali fókuszpontjában a televízió helyezkedik el , jobb esetben  egy elektromos kandalló. A következő képekben jó példákat mutatok be arra a megoldásra, mikor középpontban van ugyan jelen a televízió, de mégis inkább az egységes dekorált falként jelenik meg a nappali azon fala, melyen a televízió van-és ügyesen körbefonja a modern nappali bútor.  Így a benyomás nem egy tárgyra összpontosul, hanem egy egész falra.

Szinte belesimul a tv a nappali bútor összeállításba

Szinte belesimul a tv a nappali bútor összeállításba

A fenti képeken tehát szinte belesimul a tv a nappali bútor összeállításba.

A nappali  falán elhelyezendő  tároló bútorok formavilága  egyszerű téglatest és kocka alakú “dobozok” . A fekvő helyzetű téglatestű bútorok, jobbára a járófelületen kapnak helyet, melyre a tv-t helyezik.  Amennyiben felette is téglatest dobozokat tervezett a lakberendező, azok vagy más színűek, vagy egymáshoz képest eltoltan kapnak helyet a falon.

A modern nappali tároló bútor

A modern nappali tároló bútorok, anyaga legtöbbször vagy  furnérozott ,vagy  magasfényű festékkel kezelt mdf .

Ha fafurnérról beszélünk, leáldozóban van a wenge “szín” /sötét barna színűre pácolt tölgyfáról beszélünk legtöbbször, mivel az igazi wenge fa, igen drága trópusi fa/Előtörőben van a friss világos akác, nyír , meszezett tölgy furnérok, vagy a közepes árnyalatban a dió furnér. Tartja magát a vadgyümölcsfák extra látványt nyújtó színvilága és erezete: a vadcseresznye, vadkörtefa furnér stb.Furnéros és festett dobozok

Ha nem az anyaghasználattal tesszük változatossá a nappali bútorunkat /furnéros s festett “dobozok” mint  a fenti képen/ akkor színes festett felületekkel érhetünk el harmonikus, vagy éppen meghökkentő színhatást- kinek mit enged meg a színpreferenciája.

Lássunk egy visszafogott,  de ugyanakkor nem szokványos szín használatot: szürkés-acélkék festett nappali bútor látható a következő képen:

 

Szürkés-acélkék festett nappali bútor

Színek kavalkádja-merész de vidám színösszeállítás:Színek kavalkádja – merész de vidám színösszeállítás

Végül nézzünk összeállításokat melyeket belsőépítészek és lakberendezők szívesen alkalmaznak: vagy érdekes színösszeállításuk miatt kedvencek, vagy kellemesen ötvöződik a téglatest és kocka mint térbeli elem, a modern nappali tároló bútorok fogalmaként.

Színösszeállítása miatt kedvenc

A téglatest és kocka kellemes ötvözete

Remélem, kedvet teremtettem Önnek a nappali tároló bútorának kialakításában, akár felújít, akár új házba , lakásba tervez költözni.

Ajtonyi Rita

okleveles építészmérnök,okleveles lakberendező – A 2012-es Év Lakberendezője díj nyertese


Hozzászólások

 1. Böbi és Krisz szerint:

  Szép munkák! A mi most vásárolt kis lakásunk igazi kihívás lenne, ugyanis ’74 óta változatlan! 🙂

 2. Illés Kati szerint:

  Régen nem jártam az oldaladon. Nagy változást és gyönyörűséges dolgokat találtam.
  Gratulálok!

 3. home szerint:

  Sziasztok,

  nekem nagyon tetszik ez a modern nappali bútor, köszi a szép képeket!

  Üdv!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.