Milano Bútorszakvásár – lakberendezési kiállítás Olaszországban

2010. április 5.

Milano Salone de Mobili a világ legnagyobb bútor szakvására.

Ahogy a parfümök és a divat világában a francia termékek világhírűek és trendmutatók, a bútorok és szaniterek világában pedig az olasz gyárak által készített lakberendezési cikkek határozzák meg a divatot. Minden év tavaszán, Milánóban rendezik meg a Salone del Mobilit, és aki „számít” a lakberendezés piacán, itt mutatja be újdonságait. Legyen az konyhát, nappali bútort, ülőgarnitúrát, vagy éppen szanitereket gyártó cég. A bemutató cégek közel 80-85%-az olasz, tehát méltán említhetjük, hogy a trendet az olasz cégek diktálják a lakberendezés világában.

Híres designerek által tervezett kollekciók, még híresebb gyárak által gyártott bútoraik sorakoznak fel, több 10000 négyzetméteres csarnokokban Milánó vásári negyedében.

Közlekedő csarnok étkezőkkel, kávézókkal.

Közlekedő csarnok étkezőkkel, kávézókkal. Ez a gerince a vásártérnek, ebből nyílnak a bútorokat, bemutató standokat tartalmazó óriás csarnokok.

Érdekességek a vásárról, lakberendezői szemmel:

Színek –anyagok:
A modern bútorok a minimál design jegyében voltak láthatóak. Anyagukban óriási változást tapasztaltam: leáldozóban van a wenge, helyette előretörőben volt a dió a furnérozott bútoroknál

Dió szekrény, fehér Corian pulttal

Dió szekrény, fehér Corian pulttal

A nappali bútorok uralkodó színeire jellemző volt a fekete-fehér párosítás, valamint a drapp, kávészín, mogyorószín.

A fehér örök eleganciát hordoz magában, mindig szívesen alkalmazzák a lakberendezésben

A fehér alkalmazása a térben , mindig a tisztaságot , a rendet tükrözi vissza. A drapp, mogyorószín, kávébarna pedig finom pasztellszín. A mai lakberendezés ,ahogy a képek is mutatják, nem a harsány erős színeket használja.

Ezt a kissé monokróm színvilágot megtörve, némi világos-türkizkék váltotta le a ma még itthon oly sokat használt lilát és a kivi zöldet.

Tonin Casa magasfényű fehér kisbútorai és bőr ülőgarnitúrája

Tonin Casa magasfényű fehér kisbútorai és bőr ülőgarnitúrája

Az egyik kedvencem: Tonin Casa étkező, érdekes lábmegoldással

Az egyik kedvencem: Tonin Casa étkező, érdekes lábmegoldással

Ez az étkező asztal lábmegoldása valójában egy igazi olasz design termék. Maga az asztal lapja egy edzett vastag üveglap, alatta pedig egy komoly vasalatnak számító fém rendszer,amivel kihúzható az ún. üveg vendéglap.

Szakmai véleményem a következő az asztalról: a lába maga a csoda, egy kecses de mégis nagyméretű asztalról beszélünk, no és még ki is húzható, bővíthető, ami üvegasztalnál ritka.

Egy dolog ami nem nyerte el tetszésemet, hogy maga az üveglap víztiszta, vagyis a fémvasalat minden darabja látszik. Ehhez a kecses és roppant elegáns asztal kombinációhoz, én savmart/vagy tej/ üveget ajánlok, amely a fémszerkezet látványát eltakarja. Utána néztem: rendelhető savmart üveglappal is.

Forma -1

Modern nappali bútorok

Formákban a téglatest és kockatároló bútorok, aszimmetrikus elhelyezése volt látható. Felület kezelése a bútornak itt magasfényű festék.

Fehér – kávészínű nappali bútor téglatestekből.

Fehér – kávészínű nappali bútor „téglatestekből”. érdekessége, hogy nincs fogantyú, hanem ún. push rendszerrel nyílnak.

Forma2 -Szaniterek

Híres designerek, mint Antonio Luppi –álmodnak érdekes anyaghasználattal érdekes formákat. Üveg WC , lent pedig üvegmosdó látható

Üveg WC, üveg mosdó
Ovális üveg zuhanyzó

Ovális üveg zuhanyzó

Asszimetrikus vízelvezetésű mosdók

Asszimetrikus vízelvezetésű mosdók

Konyha és gépei:

Meglepő ötlettel rukkoltak ki a vezető konyhagépeket gyártó cége, mint a Miele, a Siemens, a Bosch, a trendi üvegkonyhákhoz szín azonos üveg előlapos konyhai gépeket gyártott.

Sajnos magyarországi piacra üzleti okok miatt, később gyártanak belőle. Itt is az uralkodó színvilág, a fehér, a drapp, a mogyorószín és a kávébarna. A magasfényű festett front, találkozik a festett üveg felülettel, szép és elegáns megoldás.

Üvegkonyha – színazonos üveg előlapos konyhai gépekkel

Üvegkonyha – színazonos üveg előlapos konyhai gépekkel

Barna üvegkonyha üveg gépekkel

Barna üvegkonyha üveg gépekkel

„Mindent elrejtünk” szemlélettel találkoztam a konyhákban.

A letisztultságot már-már kínosan előtérbe helyezik egyes gyártók. A konyhai gépeket, legtöbbször magas elembe helyezzük el a beépítéskor. Amennyiben a gépek száma nem ad ki látványilag szimmetriát bizony gondolkodtunk, hogyan is lehet, a minimál stílus szigorú rendjét visszaállítani. Erre a konyhabútort tervező designerek, egy pofonegyszerű ötlettel álltak elő: Akkor mikor nincsenek használatban a konyhai gépek, egy tolóajtóval nagyvonalúan eltakarjuk a konyhai gépeket tartalmazó magas elemeket.

Mikor nincsenek használatban a konyhai gépek, egy tolóajtóval nagyvonalúan eltakarjuk őket

Konyhai pultban a mosogató medencét is elrejthetjük

Konyhai pultban a mosogató medencét is elrejthetjük, így akár nagyobb munkafelületet is kapunk

Szagelszívó és lámpadesign

Kristályokkal ékesített „egyszerű” páraelszívó, alatta üveglámpa

Kristályokkal ékesített egyszerű páraelszívó, alatta üveglámpa

Eklektika olasz módra:

Modern vonalú diófurnér felső szekrény-krém magas fényű alsó szekrény

Modern vonalú diófurnér felső szekrény-krém magas fényű alsó szekrény

Két különböző szín és anyaghasználat a konyhaszekrényen belül.

A második szembetűnő „apróság” hogy a munkapult és a hátfal márványból készült. Eddig a márványt tradicionális konyhákhoz alkalmaztuk, de az alkalmazott színtónusokkal egyensúlyba hozta a tervező a látványt és már nem is érezzük diszharmónikusnak ezen anyaghasználatot.

Számtalan Olasz lakberendezési újságban találkozhattunk már a klasszikus vonalú tárgyakat, illesztenek be modern stílusú közegbe.

A modern étkező garnitúrát tették ellenpontba a kristálycsillárral

Itt a modern étkező garnitúrát, tették ellenpontba a kristálycsillárral, no és a nagymamáink tányérjaira emlékeztető porcelán étkészlettel.

Ledes világítás-szinte mindenhol

Ledes világítás-szinte mindenhol

A legkorszerűbb ledes világítás technika, már a fürdőszobákban is teret nyert.

Látványos, egyedi és hangulatos a zuhany fejekbe elhelyezett ledes égősor.

A Bellosta cég világújdonságként mutatta be új termékét.

 

Összegzés a milánói kiállítás élményeiről:

A több ezer négyzetméteren bemutatott lakberendezési újdonságok, új anyaghasználatok, új trendszínek több évre irányt mutatnak a jövő belsőépítészetében.

Szerencsére a szakvásáron látott termékeket gyártó cégek, szinte kivétel nélkül Magyarországon is forgalmazzák terméküket.

Így az igényes megrendelőimnek számtalan új terméket tudtam betervezni otthonukba. Élőben látni, és úgy ajánlani a terméket, sokkal meggyőzőbb.

Óriási szakmai előrelépés az, ha ilyen kiállításokon az ember részt vesz. Alkalmazza természetesen saját munkáinál, és a kedves megrendelőim pedig szívesen veszik, ha a legújabb dolgokról, informálom őket.

Ajtonyi Rita


Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.