Interjú az év lakberendezőjével – men.hu

2013. október 14.

Nemrégiben a men.hu férfiaknak szóló életmód oldalon jelent meg egy interjú velem, Ladányi Norbert tollából. Az alábbiakban elolvashatjátok ti is.

Ajtonyi Ritával, Magyarország egyik legtehetségesebb lakberendezőjével készítettem interjút a minap. A honlapján elképesztő munkáit mustrálva lettem figyelmes arra, hogy egy igen komoly elismerésben részesítették a szakmájában. Ezúttal is gratulálnék az Év lakberendező 2012 díj elnyeréséért – erről, illetve a férfiak e téren való jártasságáról, valamint a stílusok és az emberek saját lakberendezési elképzeléseiről is beszélgettünk, illetve arról, kiből válhat lakberendező, belsőépítész.

Interjú az év lakberendezőjével

A díjról

– Miként nyerte el az Év lakberendezője 2012 címet?

– Az Év lakberendezője 2012 pályázatot, a Lakberendezők Országos Szövetsége írta ki. A nyertesek egy oklevelet, valamint egy gravírozott emlékdíjat kaptak. Az eredmény kihirdetése idén február 15-én volt a Max Cityben. A beadandó pályázati anyag tartalmára és kivitelére fordítva a szót elmondanám, a tablón három megvalósult munkának kellett szerepelnie, az adott munkákat legjobban bemutatva, a teljesség igénye nélkül.

A pályázati anyagnak/tablónak tartalmaznia kellett a tervdokumentációkat, mint alaprajz, falnézet, téri ábra, látványterv, grafika tetszőleges eszközhasználattal (50 százalékban), valamint fotóanyagot (50 százalékban) és a kivitelt, mely egy darab 70×100 cm-es, függőleges helyzetű, függeszthető módon kialakított tabló volt. Az értékelési szempontoknál figyelembe vették az eredetiséget – kreativitást, funkcionalitást, színharmóniát, részletgazdagságot, első benyomást –, a külalakot, az anyagmennyiséget és a megjelenítési technikát. A pályaművek értékelését neves szakemberekből álló zsűri végezte: dr. Bálint Imre Ybl Miklós-díjas építész, Szenes István Ybl-díjas belsőépítész, dr. Slézia József művészettörténész, Ebedli Gyula belsőépítész és Pozsonyi József belsőépítész.

A legfontosabb az elégedett ügyfél

– Akit egy ilyen nívós szakmai elismeréssel illetnek, a díjazottól ezután többet várnak el, a magas színvonal megtartását, sőt, annak túlszárnyalását. Mennyi energiát fektet ebbe, illetve határ a csillagos ég?

– Vannak megrendelők, akik kifejezetten a cím miatt kerestek meg, és terveztettek velem. Ez a díj mondhatjuk úgy is, egy „eszköz”, méghozzá arra, hogy a laikus – aki épp szakembert keres otthona megtervezéséhez – kezében legyen egy biztos támpont: egy díjazott tervező rendelkezik referenciákkal, szakértelemmel, melyet egy szakmai zsűri ítélt oda. A megrendelő további teljes bizalmát már nekem kell kiharcolnom és elérnem. Ma is ugyanannyi energiát fektetek munkámba, mint a díj elnyerése előtt. Nem dolgozom ma sem másként. Ugyanazok a célok vannak előttem, mikor elkezdek egy új munkát. Többek között meggyőzni a megrendelőt a helyes szakmai döntésekről, mert számukra tetsző élettereket kell hogy tervezzek, hogy elégedett ügyfél távozzék a munka végeztével tőlem. A legfontosabb az elégedett ügyfél.

Családi indíttatás

– Hogyan lesz valakiből belsőépítész, milyen adottságokkal kell rendelkezzen? Az Ön esetében hogyan történt ez? Értesüléseim szerint a családi, illetve baráti köréből volt Önre egy kis művészeti ráhatás.

– Minden ember életében meghatározó aspektus a családi indíttatás. Nálam sem volt ez másként. Művész nagyszülők, és szülők gyermekeként szerencsére sok lehetőségem volt találkozni a világ ezen oldalával. Érdekes módon már a középiskolás tanulmányaim az építészet műszaki oldalának megismerésével telt. Tanulmányaim végeztével építészmérnök lettem, de mindig nagyon érdekelt a tér építésének belsőépítészeti megközelítése is. Rövid pihenő után (gyermekek születése) csak belsőépítészeti feladatok megoldásával foglalkoztam. Mai napig megmaradt a művészi és a műszaki oldal kettőssége a munkáim során, és ezt igen jól kamatoztatom: tervezői oldalon a művészi problémák megoldásában, a műszaki oldalon a kivitelezési feladatok megoldásában. Örülök, hogy mindkét szakirányban otthon érzem magam, és egyik oldalról ennek tudom be szakmai sikeremet.

Nappali bútor

Szakmabeli férfiak és nők

– A szakmájában, tapasztalataim alapján több nő van mint férfi. Téves-e az ismeretem, valamint a kérdéshez kapcsolódóan érdekelne, belsőépítészet, lakberendezés terén mi a nők, illetve a férfiak előnye?

– Igazából nincs szerintem olyan, hogy férfiakra jellemző, vagy nőkre jellemző belsőépítész jelző. Ez egy alkalmazott művészet. Az tervező egyéniségétől, habitusától függ, hogy milyen vonalat képvisel a művész a munkájában. Van erősen minimalista vonalat képviselő nő, de van eklektikát kedvelő, több művészi irányzatot finoman vegyítő férfi. Nincs olyan, ki miben jobb, de persze vannak „jó” tervezők és vannak „kevésbé jók”. A megrendelő felelőssége, hogy olyan tervezőtársat válasszon maga mellé, akinek művészi stílusát és egyéb, emberi jellemzőit közel tudja engedni magához, és megbízik benne. Ezen pontok elfogadása nélkül bizony nem lehet együtt dolgozni, több hónapokon át.

Alkotási öröm, tisztelet és alázat

– Mit tanácsol azoknak, akik el szeretnének indulni ezen a pályán, illetve hogyan válhatnak akár ők is az év lakberendezőjévé?

– Tanácsolnám a szakirányú diploma megszerzését, folyamatos továbbképzést szinte minden évben valamilyen formában, a szakma elhivatott szeretetét, az alkotás örömét, valamint minden egyes munkát alázattal és tisztelettel végezzen el, amit elvállal.

Ajtonyi RitaA férfiaknak jó meglátásaik vannak

– Mit javasol különösképpen a férfiaknak, ha lakberendezői motivációik vannak?

– Én biztatom a férfiakat ezen feladatok elvégzésére, jó meglátásaik, jó színérzékük, és jó kombinációs készségük van szerintem a belsőépítészeti problémák megoldására.

A stílusokról

– Melyik a kedvenc stílusa?

– Kedvenc stílus… Sok van. De ha szűkíteni kellene a kört, akkor a mai korunk által diktált modern vonalat kedvelem. De épp most kezdtem el egy 130 éves hotel felújítási terveit készíteni, az épület a szecesszió éveiben épült. Számomra ez is nagyon testhez álló feladat, örömmel vállaltam.

Lakberendezés egyénileg

– Ha például stílusfüggetlen, inkább saját magunk érzésvilágát, illetve a családiasságot tükröző otthont szeretnénk kialakítani, elég, ha spontán, nekünk tetszően rendezzük be a szobákat, vagy tudatosan kell ezt tenni? Hogyan kell eljárni ez esetben?

– Erre sincsenek szabályok. Van sok olyan ember, ki ösztönösen is érzi, milyen formavilágban és színvilágban érzi jól, otthonosan magát. Őnekik biztosan nincs szükségük tervezőre. De aki igen bizonytalan, határozatlan, és nem érez magában annyi kreativitást, jobb ha megkér egy lakberendezőt, vagy belsőépítészt szakmai segítségre.

A céltudatos munka a biztos siker

– Tervezi-e az Év lakberendezője 2013 cím elnyerését? Ha idén nincs ilyen célkitűzése, mit tanácsol azoknak, akik az év lakberendezői szeretnének lenni?

– Idén nincs ilyen szándékom. Talán pár év múlva, esetleg. Tanácsom a következő év lakberendezőinek: igazából a díj nem egy év eredménye, bizony hosszú esztendők kemény, céltudatos munkája fekszik benne. Sok év tapasztalata, gyakorlata hoz olyan munkákat, amelyekkel díjat lehet nyerni. Én úgy gondolom, ha ezen az úton haladnak, biztos a siker.

Az eredeti interjú itt található.


Hozzászólások

  1. home szerint:

    Szia,

    nagyon érdekes és hasznos cikk! A hosszú esztendők eredménye ez a díj, sokan szeretnék, de sokat is kell tanulni érte. Gratulálok!

    Üdv!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.